Bakanlık Çöp Tesisi Projesini İptal Etti Büyükşehir Vazgeçmedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bergama'da yapmayı planladığı katı atık çöp tesisi için Bakanlık ÇED sürecini iptal etmişti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı çöp tesisinin yükünü hafifletmek amacıyla Bergama'da yeni bir katı atık tesisi için start vermişti. Bergama'nın Kaşıkçı Mahallesi mevkiinde yapılması öngörülen tesisi için ÇED süreci başlatılmıştı. İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılacak projenin maliyeti ise 86 milyon TL olarak belirlenmişti.
HALKA SUNULACAKTI AMA…
Proje geçtiğimiz 30 Mart'ta halkın bilgilendirilmesi için görücüye çıkacaktı. Ancak konuyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Bakanlık projenin ÇED sürecini sonlandırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“İlimiz, Bergama İlçesi, Kaşıkçı Mahallesi Mevkiinde İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi (Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi (Lot-3))” projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak amacıyla 30.03.2023 tarihinde saat 13:30’da İzmir İli, Bergama İlçesi, Sindel Mahallesi Mahalle Düğün Salonu Altında bulunan Sindel Mahallesi Kahvehanesi, Kahvehane Önü ve Bahçesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı toplantısı Bakanlığımızca ÇED Süreci Sonlandırıldığı için İptal edilmiştir” denilmişti
Bergama Belediye Başkanı AK Partili Hakan Koştu, projeye şiddetle karşı çıkmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, projeyi yaptırmayacaklarını, buna müsaade etmeyeceklerini ifade etmişti.
YENİDEN BAŞVURDU
İzmir Doğu Star Elektrik A.Ş, ÇED iptal edilmesine neden olan eksiklikleri giderdi ve bakanlığa yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Projenin bedeli 86 milyon 324 bin olarak belirlendi.
Projenin teknik olmayan özelliklerinde şu ifadelere yer verildi:
Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ ne mevcut durumda Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa İlçelerinden karışık belediye atıkları getirilmektedir. Proje kapsamında sahaya Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa İlçelerinden karışık belediye atıkları getirilmeye devam edilecektir. Ayrıca mevcut durumda sahada kurulu bulunan Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi’ ne ilave olarak ATY Hazırlama Tesisi’ nin de prosese dâhil edilmesi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi lotlarına Lot-3 Düzenli Depolama Alanı’ nın da ilave edilmesi planlanmaktadır. Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi alanı içerisinde 94.923,14 m2 ’ lik alanda Bergama Katı Atık Düzenli Depolama Tesis kurulmuştur. Söz konusu saha ile ilgili olarak Orman Bölge Müdürlüğü’ nden 30.12.2005 tarih ve 1448 sayılı Olur ile kesin izin verilmiştir. Daha sonra 3.692,99 m2 ’ lik ek saha için de 02.02.2010 tarih ve 2010/11 sayılı Olur ile kesin izin verilmiştir. Bergama Katı Atık Düzenli Depolama Tesis alanının Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ ne dönüştürülmesi için mevcut alana ilave olarak 180.746,65 m2 ’ alan için Orman Bölge Müdürlüğü’ nden ön izin alınmış ve söz konusu alanın 13.812,53 m2’ lik kısmı için 29.12.2021 tarih ve 3207599 sayılı Olur ile 166.934,12 m2’ lik kısmı için 27.12.2021 tarih ve 696947 sayılı Olur ile kesin izin alınmış olup toplam proje alanı 279,362.78 m2 (28 ha)’ dir4 . 2872 sayılı Çevre Kanunu’ nun 11. maddesi gereği Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdür. belediyelerinin yükümlülüğündedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 27.03.2023 tarih ve E53785661-220.01-6055682 sayılı yazısı1 ile “Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi (Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi (Lot-3))” (ID: 44406) projesinin ÇED süreci sonlandırılmıştır. Daha sonra proje alanının tamamının orman alanı olduğu, 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamındaki alanların, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamındaki yerlerden olmadığı belirtilerek İzmir Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün görüşü talep edilmiştir.
Bu kapsamda temin edilen İzmir Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün E-67970180-230.04.02-10923155 sayılı görüş yazısı2 ile“ÇED sınırları içerisinde yapılması planlanan ilave yatırımlar kapsamında kimyevi atık, toz ve duman oluşmayacağı, ayrıca söz konusu ilave tesisler için yeni bir bina yapılmayacağı, tesis içerisinde bulunan mevcut binanın kullanılacak olması gerekçelendirilmiştir.
Bu bağlamda söz konusu Tesis ile ilgili olarak görüşümüz güncellenmiş olup Bacalı tesis olmaması, yeni bina yapılmaması ve projenin ÇED Onama sahası içinde kalması koşulları ile herhangi bir sakınca bulunmadığı, şeklinde görüş bildirilmiştir. Proje alanının tamamı 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamındaki orman alanlarında kalmaktadır. Proje alanı içerisinde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında herhangi bir alan bulunmamaktadır. Proje kapsamında ÇED sınırları içerisinde yapılması planlanan ilave yatırımlar kapsamında kimyevi atık, toz ve duman oluşmayacak, yeni bir bina yapılmayacak, tesis içerisinde bulunan mevcut bina kullanılacaktır.