Gelişmeler

Karşıyaka’da Hedef ‘Karbon Nötr’ Belediye

Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlanan ‘2022 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’, Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Karşıyaka Belediyesi Sürdürülebilirlik Raporu 2022 Hazır

Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlanan ‘2022 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’, Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Belediye, bu çalışmasıyla Türkiye’de uluslararası standartlarda sürdürülebilirlik raporu hazırlayan ilk yerel yönetim oldu.

Sürdürülebilirlik ölçeğinde Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılına dair tüm verilerini ortaya koyan raporda; 2023 yılında tüm enerji tüketimi kalemlerinin yüzde 5 azaltılması ve 2030 yılına kadar ‘Karbon nötr belediye’ haline gelinmesi gibi hedefler de yer aldı.

“Bu Rapor Bizim Gururumuz”

Sürdürülebilirlik Raporu’nun hazırlanmasına katkı sağlayan tüm paydaşlara ve çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuşmasında şunları kaydetti: “Birleşmiş Milletler tarafından sürdürülebilir kalkınma için belirlenmiş 17 küresel hedef var.

Bunlar yoksulluğa, açlığa son vermek, sağlıklı ve kaliteli yaşam, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, temiz su, erişilebilir ve temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar şeklinde sıralanıyor ve devam ediyor. Bunlardan biri de 13’üncü madde olan iklim eylemi. İklim konusu da aslında bizi bu noktaya getiren, bu çalışmayı yapmamızı sağlayan en önemli konu.

Hazırladığımız rapor, tüm bu 17 hedefi temel alarak ne durumda olduğumuzu, 2022 yılında hangi amacı karşılayan ne çalışmalar yaptığımızı bütün şeffaflığıyla ortaya koyuyor. Biz aslında daha önce bir rapor yayınladık ama bu rapor daha yerel bir rapordu, yeterli olduğunu düşünmedik. Küresel iş birlikleri için de uluslararası standartlarda bir rapor hazırlamamız gerektiğini bildiğimiz için bunu da yapmaya karar verdik.

Karşıyaka’nın, Türkiye’de GRI standartlarında bir uluslararası sürdürülebilirlik raporu yayınlayan ilk belediye olmasından gurur duyuyoruz. Bu rapor her yıl yenilenecek ve yıldan yıla gerçekleşecek değişimleri tespit edeceğimiz, kendimizi geliştirmemiz gereken yönleri de göreceğimiz bir rehber olacak. Bütün yerel yönetimlerin bu çalışmayı yapması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“Ülkeye Öncülük Ettiniz”

CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Rahmi Aşkın Türeli de “Karşıyaka Belediyesi olarak çok önemli bir konuda Türkiye’de ilki gerçekleştirmiş olmanızdan ben de gurur duyuyorum. Ülkeye öncülük ettiği bu değerli çalışma için Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Bizim de desteğimiz her zaman sizinle olacak” diye konuştu.

CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Salih Uzun ise “Karşıyaka Belediyesi bugün çok önemli ve Türk siyasetinin vizyonunun ötesinde bir iş yapıyor. Türkiye, 2022 yılı itibarıyla İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde 48’inci, Sürdürülebilir Kalkınma Endeksi’nde ise sırada. Yeni nesil siyaset Türkiye’nin önüne bir vizyon koyacaksa, işte bu iki endekste ilk 10’u hedeflemelidir. Artık değerli olan budur. Bu anlamda Türk siyasetinin önünde gittiği için Karşıyaka Belediyesi’ni kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Ortak Aklın Ürünü

Karşıyaka Belediyesi Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Enver Emre Uysal da rapor hazırlık sürecinde farklı kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: “Ortaya koyduğu vizyon ve bize sağladığı çalışma ortamı için Sayın Başkanımız Dr. Cemil Tugay’a, Başkan yardımcılarımıza, birim müdürlerimize, yürütücü personele çok teşekkür ediyoruz.

Bu süreçte biz küresel amaçlardan 17’ncisi olan ‘hedefler için ortaklıklar’a çok önem verdik. Bu amaçla bazı resmi iş birlikleri yaptık. Bunlardan Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’ne, KalDer yönetimine, İzmir Ticaret Borsası’na, Bir İzmir Şirketler Grubu’na, büyük bir iş birliği içerisinde çalıştığımız Buca Belediyesi İnovasyon Merkezi’ne, 4 kişilik çekirdek ekibimizdeki arkadaşlarımıza ve rapor hazırlık sürecini birlikte yürüttüğümüz Originn ile InvesThinker şirketlerine çok teşekkür ediyorum.”

Raporda Neler Var?

Originn Kurucu Ortağı Esra Gönen ve İzmir Sürdürülebilirlik Kentsel Gelişim Ağı Koordinatörü Ruhisu Can Al’ın da söz aldığı açılış konuşmalarının ardından, Originn Sürdürülebilirlik Çalışmaları Yürütücüsü Ece Yılmazdemir ve InvesThinker Kurucusu Utku Dağıstan tarafından 2022 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nun sunumu gerçekleştirildi.

Raporda, “Sürdürülebilir 1 Karşıyaka” hedefi doğrultusunda, üç temel yaklaşımın benimsendiğini ve çalışmaların bunlara göre kategorize edildiğini belirten Yılmazdemir ve Dağıstan; söz konusu “Gezegen Odaklı 1 Karşıyaka”, “Yaşam Odaklı 1 Karşıyaka” ve “Hizmet Odaklı 1 Karşıyaka” başlıkları altında 2022 yılının öne çıkanlarını sıraladı. Karşıyaka Belediyesi’nin raporda yer alan bu faaliyetlerinin bir kısmı şöyle:

Gezegen Odaklı 1 Karşıyaka:

• Bir yılda toplam 1.166,98 tCO2 emisyonundan kaçınıldı.

• 1.687.615 kg karışık ambalaj, 6.254.440 kg cam ambalaj atığı, 6.640 kg atık pil toplandı ve geri dönüşüme kazandırıldı.

• Ülke çapında 7 ilçe belediyesi ile birlikte iklim krizi ile mücadele kapsamında ‘İklim Ağı’ kuruldu.

• Hack4Karşıyaka, Sürdürülebilir Diyaloglar Projesi IV. İdeaton’u gibi fikir yarışmaları düzenlendi, Karşıyaka için gençler harekete geçirildi.

• Bütün enerji tüketimleri şeffaf şekilde listelenirken, bu tüketimlerin 2023 yılında enerji verimliliği projeleri sayesinde yüzde 5 oranında azaltılması hedef olarak belirlendi.

• 2030 yılına kadar tamamen karbon nötr bir belediye haline gelinmesi; Güneş Santrali’nin kapasitesinin arttırılması ile Karşıyaka Belediyesi’nin tüm enerji tüketiminin yüzde 100’ünü buradan karşılanması hedeflendi.

Yaşam Odaklı 1 Karşıyaka:

• Karşıyaka Belediyesi, İNGEV Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İndeksi kapsamında Türkiye’nin 2. ilçesi seçildi.

• İleri yaşlı bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için 3. Yaş Üniversitesi kuruldu.

• Spor etkinlikleri aracılığıyla 24.526 Karşıyakalıya temas edildi.

• 39.583 patili dosta hizmet verildi.

• Eski Bisikletini İyiliğe Dönüştür Projesi ile 125 bisiklet yenileyerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırıldı.

• Kültür merkezlerinde 181 farklı etkinlik gerçekleştirildi.

• Yerel topluluklar ile birlikte çalışmalar, yerel gıda projeleri, yaş kategorilerinin ihtiyaçları doğrultusunda sağlık ve spor çalışmaları yapıldı, ikinci el pazarları kuruldu.

Hizmet Odaklı 1 Karşıyaka:

• Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’nde 106 sivil toplum kuruluşu yer aldı, toplam 52 STK ile ortak proje ve etkinlikler gerçekleştirildi.

• Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde 2700’ü aşkın katılımcıyla girişimcilik kültürü paylaşıldı.

• Karşıyaka halkından gelen 26.532 şikayet, öneri ve talep sonuçlandırıldı.

• Ortak zeminde, bilime dayalı ve inovatif bir anlayışla, çoklu krizlerle başa çıkabilmek için Karşıyaka Belediyesi Bilim Kurulu oluşturuldu.

• Yedi farklı pazar alanında 39 farklı pazar kuruldu. 2717 üreticiyle Karşıyaka’nın yöresel değerlerini tanıtıldı.

• 2.191 Karşıyakalı ile 18 farklı anket yapıldı. Anketler kapsamında 636 soru soruldu ve 75.375 yanıt alındı.

Sürdürülebilirlik Paneli

Siyasi parti yöneticileri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların da katıldığı toplantı, rapor sunumunun ardından ‘Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilirlik ve Bütüncül Çalışma’ paneli ile devam etti.

Karşıyaka Belediyesi Sürdürülebilirlik Uzmanı Gökçe Küçük’ün moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Wiser Globe Sürdürülebilirlik Müdürü Anıl Yentürk’ten oluştu.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar