Gelişmeler

Ege Üniversitesinden Tarıma Yerli ve Milli Bir Çözüm

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, TÜBİTAK desteğiyle tarımsal ve biyolojik araştırmalar için yerli bir istatistik yazılımı geliştiriyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde hayata geçirilen bilim üretme ekosistemi sayesinde Egeli bilim insanları farklı alanlara yönelik projeler üretmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre İlker’in yürütücülüğünü yaptığı, “TARSTAT: Tarımsal ve Biyolojik araştırmalar İçin İstatistik Paket Programı” isimli proje, TÜBİTAK 1812 BİGG Yatırım Girişimcilik Destek Programı kapsamında 900 bin TL yatırım desteği almaya hak kazandı.

Prof. Dr. Emre İlker’i makamında ağırlayarak tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bilim insanlarımız proje üretmeye devam ediyorlar. Üretilen projelerin desteklenmesi, somut bir çıktıya dönüşmesi ve katma değer üretmesi bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Prof. Dr. Emre İlker hocamızın yürütücülüğünü üstlendiği proje TÜBİTAK 1812 BİGG Yatırım Girişimcilik Destek Programı kapsamında 900 bin TL yatırım desteği almaya hak kazandı. Proje kapsamında yerli ve milli imkânlarla Tarımsal ve Biyolojik Araştırmalar İçin İstatistik Paket Programı ‘TARSTAT’ yazılımı geliştirilecek.  Ülkemizdeki yerli kaynaklar ile geliştirilecek yazılım sayesinde bu alandaki dışa bağımlılık en aza indirilerek döviz tasarrufu yapılacak. İlerleyen süreçlerde İngilizce başta olmak üzere farklı dillerinde entegre edileceği yazılım sayesinde, ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacak. Tarımsal ve biyolojik araştırmaların sayısını ciddi oranda etkileyecek olan bu projeyi hayata geçiren başta proje yürütücüsü Prof. Dr. Emre İlker hocamız olmak üzere bütün proje ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Üniversite olarak ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde üreten, araştıran ve ülkemize katkı sunan bilim insanlarımızı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“Yerli imkânlarla geliştirilecek”

 Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Emre İlker,  “Projemiz kapsamında Tarımsal ve Biyolojik Araştırmalar İçin İstatistik Paket Programı (TARSTAT) yazılımı geliştireceğiz. Geliştirilecek olan yazılım ile yeni çeşit geliştirmenin söz konusu olduğu tohumculuk, meyve sebze ıslahçıları, tarımsal ilaç ve gübre geliştiricileri, Tarım ve Orman Bakanlığının ve üniversite araştırıcılarının farklı yer, farklı yıl, farklı sezonlarda onlarca yeni genotiple-muameleyle sürdürülen araştırma sonuçlarının değerlendirilmeleri kolaylıkla yapılabilecek. Dünya çapında bu amaçla geliştirilen çeşitli paketler mevcut fakat bu yazılımlara yüz binlerce dolar para ödeniyor. Geliştireceğimiz program sayesinde alternatif bir programa ihtiyaç duyulmadan bu alana yönelik çalışmalar yürütülebilecek. İleriki süreçlerde geliştirilecek olan İngilizce ve diğer dillere ait ara yüzlerinin de kullanıma sunulması ile birlikte ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanacaktır. Ülkemizdeki yerli kaynaklar ile geliştirilecek ürün ile yabancı yazılımlara olan ihtiyaç azalacak ve dolayısıyla döviz tasarrufu yapılabilecek ve hatta ihracat ile ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Pazar hedefimiz sadece yurt içi değil aynı zamanda Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleridir” dedi.

“Masaüstü işletim sistemlerinde ve mobil cihazlarda çalışacak”

TARSTAT yazılımının içeriğinden bahseden Prof. Dr. İlker, “TARSTAT yazılımı sayesinde kullanıcılar, tarımsal ve biyolojik araştırmaların istatistikî değerlendirmelerini gerçekleştirebilirken, bitki ıslahında kullanılan bazı istatistik-genetik analizleri de yapılabilecekler. TARSTAT yazılımı, tüm masaüstü işletim sistemlerinde ve gömülü sistemlerde çalışabilecek. Aynı zamanda biyoistatistik dersleri için de bir eğitim aracı olarak kullanılabilecek. Diğer yazılımlardan bağımsız olarak farklı ve zengin içeriklerle grafikler oluşturulabilmesi de TARSTAT’ı diğer alternatif programlardan ayıran belirgin özelliklerden bir tanesidir. TARSTAT yazılımı içerisinde yer alan çeşitli varyans analiz modellerinin yanı sıra, özellikle hastalık ve zararlılarla ilgili çalışmalar için çok kullanılan Tawsen-Heuberger, Sun-Sheperd, Henderson-Tilton formüllerine de yer verilecek. Khi kare, t testi gibi temel istatistik yöntemler, korelasyon, regresyon ile path analizi de yer alacak. Bunların yanında bazı istatistik-genetik analiz modüllerinin de yer alacağı program AUGMENTED desen analizini de gerçekleştirecek. TARSTAT, gömülü sistemlerde, tüm masaüstü işletim sistemlerinde (Windows, Pardus, Ubuntu, Redhat , MacOS vs.) ve tüm mobil cihazlarda (Telefon, Tablet, Android, iOS) çalışacak şekilde hazırlanacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Emre İlker,  “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Türkiye’nin en köklü ziraat fakülteleri arasında yer almaktadır. Geçmişte olduğu gibi bugünde bilim üretme, üretilen projelerin hayata geçirilmesinde öncü konumdadır.  İstatistik ile Araştırma Deneme Metotları konularında Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamızın kitaplarının da dâhil olduğu çok sayıda bilimsel eserden yararlandık.  Ege Teknopark’ın çok değerli mentörlerinin doğru ve yerinde yönlendirmeleri ile projemiz bugünkü konumuna ulaştı. Başta her çalışmamızda bizi destekleyen ve proje üretmemize teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamız olmak üzere Ege Teknopark çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar