Gelişmeler

Gaziemir Belediyesi Halk Merkezi 1 Yaşında

Gaziemir Belediyesi’nin toplumun tüm kesimlerine hizmet verdiği çoklu jenerasyon merkezi olarak hizmet veren Sarnıç Toplum Merkezi’nin 1. yılı kutlandı.

Gaziemir Belediyesi’nin toplumun tüm kesimlerine hizmet verdiği çoklu jenerasyon merkezi olarak hizmet veren Sarnıç Toplum Merkezi’nin 1. yılı kutlandı. Törende konuşan Başkan Halil Arda, “Merkezimizde verilen hizmetleri, yurttaşlarımızın memnuniyetini görünce ne kadar doğru iş yaptığımızı görüyor ve gurur duyuyorum” dedi.

Gaziemir Belediyesi’nin, toplumun demografik, ekonomik ve sosyal nedenlerle ortaya çıkan karşılanmamış gereksinimlerinin tespit edilmesi ve bu sosyal sorunlara çözüm üretmek amacıyla hayata geçirdiği Sarnıç Toplum Merkezi, birinci yılını geride bıraktı. Sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve çocuk gelişim uzmanlarının görev yaptığı; engelliler, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere toplumun her kesimine hizmet sunulan çoklu jenerasyon merkezinin açılış yıldönümü etkinliğine Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, eşi Deniz Arda, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar ile çocuklar katıldı. Etkinlik, merkezden hizmet alan çocukların dans gösterisiyle başladı.

Gösterinin ardından konuşma yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “Bu merkezi toplumun her kesimini kapsayacak yapıda, çoklu jenerasyon merkezi biçiminde hayal etmiş ve ekibimle o hayalin üzerinde çalışmalar yapmıştık. Açılışının ardından geçen 365 günde bu hayalimizin nasıl da gerçekleştiğini ve nasıl doğru bir iş yaptığımızı görüyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Merkezimizde butik çikolata gibi meslek edindirme kurslarından gelecek kaygısı eğitimi ve aile danışmanlığına kadar çok çeşitli alanlarda düzenlenen etkinlik ve eğitimleri çok olumlu bulduğumu buradan ifade etmek isterim."

"Çoklu jenerasyon dediğimiz çocukların, kadınların, engellilerin, yaş almış bireylerin yani toplumun tüm kesimlerinin kendisini ifade edeceği, ihtiyaçlarına karşılık bulabileceği bir merkez oldu. Tam da hayalimizdeki bir merkezdi burası. Merkezimizde görev yapan ekibimiz canla başla güler yüzle hizmet verdi ve bir yılda hedeflediğimizin çok üzerinde hizmet verdik. Emekleriyle merkezimize değer katan mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Sarnıçta yaşayan yurttaşlarımıza merkezimize sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Yurttaşlarımızdan bu merkezin sayısının artırılması yönünde talepler geliyor. Her 4 mahalleye bir toplum merkezi düşecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.

Sarnıç Toplum Merkezi’ni engelli bireylerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak tasarladıklarını ifade eden Başkan Arda, “Sarnıçlı vatandaşlarımız tarafından da çok sevilen Sarnıç Toplum Merkezimiz yola çıktıktan hemen sonra “her türlü engeli” de aştı. Engelli vatandaşlarımıza verilen önem ve öncelik ile dizayn ettiğimiz merkezimiz, İzmir Büyükşehir Belediyemiz tarafından verilen Kırmızı Bayrak’ı almaya da hak kazandı. Yani tesisimiz ilk başta dediğimiz gibi toplumun tüm katmanlarına eşit hizmet veren bir konuma yükseldi. Ne kadar gurur duysak azdır” dedi.
Başkan Halil Arda kursiyerlerle birlikte, Sarnıç Toplum Merkezi’nde düzenlenen pastacılık kursuna katılan kursiyerlerin merkezin 1. yaşına özel olarak hazırladıkları pastayı kesti.

Psiko-sosyal destek

Sarnıç Toplum Merkezi’nde, aileye ve kadına yönelik koruyucu önleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Özel hizmetlerle, dezavantajlı yurttaşların sorunlarıyla baş etmeleri ve yaşamın her aşamasında daha fazla yer almaları için destek sağlanıyor. Merkezde, hızlı toplumsal değişim, kentleşme ve göçün yarattığı sorunların çözümü ve yurttaşların bu sürece rahat bir şekilde uyum sağlamalarını destekleyici hizmetler veriliyor. Bu hizmetlerle bireylerin, grupların ve ailelerin sorunlarla baş edebilmeleri ve katılımcı, üretken ve kendine yeterli hale gelmelerine katkı koyuluyor. 20 Temmuz 2022’de açılan merkezde görev yapan sosyal hizmet uzmanı, bugüne kadar 353 danışana 408 kez danışmanlık hizmeti verdi. Toplum Merkezi’nde görevli psikolog ise, destek isteyen 334 danışanla 457 görüşme gerçekleştirdi. Merkezde 56 aileye danışmanlık hizmeti, 37 çocuğa da ergen danışmanlığı hizmeti verildi.

Çocuklara özel hizmet

Merkezde yer alan Çocuk Oyun Atölyesi’nde ise herhangi bir eğitim kurumuna başlamamış 3-6 yaş aralığındaki çocuklar ile merkezdeki kurslara katılan kadınların çocuklarına hizmet veriliyor. Çocuk gelişim uzmanlarının görev yaptığı atölyede çocukların; bilişsel, psikomotor, dil ve sosyal-duygusal becerilerini geliştirici ve destekleyici etkinlikler ve dramatik faaliyetler yapılıyor. Çocukların, oyun kurma, sürdürme ve iletişim becerileri çeşitli aktivitelerle destekleniyor. Uzmanlar tarafından gelişim değerlendirmesi yapılıyor, çocuklara tarama testleri uygulanıyor ve bu konuda aile bilgilendirmesi yapılıyor. Merkezde, okul öncesi dönem çocuklarının cinsel istismardan korunma konusunda bilgilenmesi ve gerekli becerileri kazanması için Mika ile Kendimi Korumayı Öğreniyorum Programı, 3-6 yaş aralığındaki 15 çocuğa uygulandı.

Merkezde verilen eğitimlerle, düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerle, sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı olan bireylerin kültürel gelişimlerine katkı sağlanıyor. Merkezde, 13 farklı branşta düzenlenen kurslara bugüne kadar 850 kursiyer katıldı. 

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar