Belediyelerin Mali Krizi: Filiz Ceritoğlu Sengel'den Çözüm Önerileri
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında belediyelerin SGK ve vergi borçları konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’na katılan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel belediyelerin SGK ve vergi borçları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’de SGK’ya olan toplam borcun 1 Trilyon olmasına karşın belediyelerin 96 milyar borcu olduğuna dikkat çeken Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, borçların ödenmesi hususunda gösterilen teminatlar konusunda zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel; “Ben sayfalar dolusu gayrimenkul teslim edip takasa girelim diye 2019’dan beri çaba sarf ederken, “Hayır olmaz orası tarla üzerinde inşaat yapılmaz, SPK lisanslı bir yerden bakalım” deniliyor. Adalet ve Kalkınma Partili Güngören Belediyesi’nde de üzerinde dört tane cami, Millet Bahçesi ve park bulunan 2024 yılı Ekim ayı itibariyle kabul gören takaslar söz konusu” dedi.
NEDEN 1 TRİLYON DEĞİL 96 MİLYAR???
2019 yılında belediyeyi devraldığı güne dair borç miktarları hakkında bilgi veren Başkan Ceritoğlu Sengel; “2019’da Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin çoğalması, 2024 yılında da mevcut olan yerel seçimlerden sonra Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin sayısının daha da artmasından sonra belediyelerin çok SGK ve vergi borcu var diye söylenmeye başlandı. Talimatlar üzerine de bu konulara ilişkin çeşitli yerlerde ve basın kuruluşlarında hem de bakanlık ayağında çeşitli açıklamalar yapıldı. Dendi ki 96 milyar belediyelerin borçları var. Merak edilen bir şey var. SGK’ya olan borç Türkiye’de toplam ne kadar? 1 Trilyon borcun karşısında da 96 milyar gibi bir şeyden bahsediyoruz. Peki, insanın aklına geliyor? Neden 1 Trilyonun üzerine gidilmiyor da sadece belediyeler üzerine gidiliyor?” dedi.
Belediyelerin halkın en rahat dokunabildiği, maddi manevi bütün isteklerini en rahat şekilde talep ettiği yer olduğunu hatırlatan Başkan Ceritoğlu Sengel; “Bizim gibi çevre belediyeler ile taşra teşkilatında olanlarda ne zaman halktan birisinin bir sıkıntısı olsa direk gelip istediği kurumlardır. Peki bu yerel yönetimlerden istenen şeyler nasıl yerine gelir? Çalışanlar sayesinde, çalışma arkadaşlarımız sayesinde yerine getirilir. Doğal olarak bu çalışma arkadaşlarımızın hele ki geçmiş dönemde pandemiyi atlatmış bir belediye başkanı olarak çok net söylüyorum. Tıkır tıkır, kısmi çalışma ödeneklerinden bile faydalanmadan maaşları öderken SGK’ların aksaması çok doğal ki 2019’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nden devralan bir belediye başkanı olarak konuşuyorum” dedi.
7 MİLYON 837 BİN DOLARDAN 4 MİLYON 104 BİN TL’YE
Efes Selçuk Belediyesi’nin 2019 yılından geçen süreçte borçları hakkında bilgi veren Başkan Ceritoğlu Sengel; “2019 tarihi itibariyle dolar bazında anlatacağım çünkü Türk parası bazında anlatırsam komik olacak. Çünkü o dönemlerin mevcut asgari ücret ve enflasyon aynı değil. 2019’da 31 Mart’ın ardından 11 Nisan’da mazbatayı aldığımda 7 Milyon 837 bin dolar vergi ve SGK borcu vardı Selçuk Belediyesi’nin. 30 Eylül 2024 itibariyle 4 Milyon 104 bin TL’YE düşürmüşüz. Mevcut olan sistemde şirketlere olan borcun ödenmesi gerekiyor. Ödenmeyecek bir şey değil ama başkanım çok iyi bahsettiği için söylüyorum. Herhalde ben Adalet ve Kalkınma Partisi’nden devraldığımda o dönemin belediye başkanı SGK ve vergi borçlarını unuttu diye düşünüyorum” dedi.
İZMİR HEPİMİZİN
Belediyelerin borçlarını ödeyebilmesi ve hizmetlerin devam edebilmek adına gelirlerini artırması için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret eden Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “İzmir’i konuşalım. İzmir’in her karışı hepimizin, bu meclis salonunda olan tüm partililerin. İzmir’de yaşamaya karar vermiş olan bütün İzmirlilerin. Herhangi bir yerde bir sıkıntı olsa koşacak olan yine İzmirliler. O zaman siyaseti buralara bulaştırmayalım” dedi.
Belediyelerin hesaplarına hiçbir şekilde bloke konmaması gerektiğine dikkat çeken Başkan Ceritoğlu Sengel; “Ne demek banka hesabına bloke koymak? Esnafından aldığı herhangi bir şeyin parasını ödemesin mi o belediye? O esnafı da bu zulmün içerisine dahil edelim ki her ikisi de kamu kurumu diye bahsediyoruz. Borçlar için yeni yapılandırma kanunu çıkmak zorunda. 2013’ten,2014’ten beri belediyedeki harçlar ve vergilere ilişkin olarak hiçbir arttırma kararı çıkmadı TBMM’DE. 2013 yılından beri bekliyoruz. Halen daha taban sınır, alt sınır ve üst sınır belli bir seviyede kalmış durumda. Muhakkak bunların tekrardan değerlendirilmesi gerekiyor. Düzenli borç ödemelere yüzde 10 indirim kesinlikle tekrardan gündeme getirilmesi gerekiyor. Toplu taşımada vergi indiriminin kesinlikle getirilmesi gerekiyor” dedi.