Gelişmeler

Ege İhracatçılara Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin (BASBAŞ) Fırsatları Anlatıldı

Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, BASBAŞ'ın sunduğu yatırım teşvikleri ve avantajlar Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine tanıtıldı.

Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ)’ın yatırım olanakları, düzenlenen toplantıyla Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine anlatıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen  toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (BASBAŞ) Yürütme  Kurulu Başkanı Dr.Faruk Güler, Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner ve ihracatçılar katıldı.

BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR

 

Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Başkan Eskinazi, BASBAŞ’ın bir çıkış noktası olduğunu ifade ederek, “Ucuz enerji kullanımı gibi avantajlar sunan serbest bölgelerle Türkiye, 1980 sonrasında ihracata dayalı serbest piyasa ekonomisini benimseyince tanıştı. Serbest bölgelerin yatırımcıya sunduğu bir diğer avantaj ise kurucu ve işletici firmaların dünya standartlarında sunduğu hizmet kalitesi… Finansman bulmanın zorlaştığı günümüz koşullarında yatırımcı, serbest bölgelerde sermayesini arazi ve bina satın almaya ayırmadan, üretime hazır binaları kiralayarak esnek şekilde büyüyüp küçülebiliyor. Sanayi yatırımları için uygun yer bulmanın oldukça zorlaştığı günümüzde organize sanayi bölgelerinde arsa ücretlerinin metrekaresinin 500 dolarları geçtiği bir ortamda serbest bölgeler bu anlamda büyük fırsatlar sunuyor. Bu avantaj da yerli ve yabancı yatırımcıların tercihinde belirleyici oluyor. Kullanıcı ve işletici firmaların hazır hale getirdiği fabrika ve ofis binaları sayesinde, yatırımcının bina ve arsaya sermayesini yatırmadan, faaliyet ruhsatını aldıktan sonra 1 ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyor olması serbest bölgelere yatırımın cazibesini artırıyor” dedi.

MENEMEN SERBEST BÖLGESİ’NİN DE İZMİR EKONOMİSİNE KATILMASINI DİLİYORUZ

 

İzmir’in Serbest Bölgeler açısından şanslı olduğunu kaydeden Eskinazi “Katma değerli ihracat ve yabancı sermaye çekim merkezi konumundaki serbest bölgeler, Türk ekonomisine yıllık 25 milyar dolarlık katma değer sağlarken, 97 bin 500 kişilik istihdam rakamıyla Türk ekonomisine güç veriyorlar. Serbest bölgelerde 2023 yılı sonu itibariyle faaliyet gösteren 2 bin 108 firmanın 545 tanesinin yabancı sermayeli firmalar oluşu serbest bölgelerin yabancı yatırımcılar açısından da cazip olduğunu ortaya koyuyor. Günümüzde ülkemizde 19 serbest faaliyet gösteriyor. Bu serbest bölgelerin üç tanesi İzmir’de bulunuyor. Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nin başarıları bizleri gururlandırıyor.Bu gurur halkasına yakın zamanda Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin de ekleneceğine tüm kalbimle inanıyorum.Resmî Gazete’de kuruluş kararı yayınlanan ancak ihale süreci yargıya taşınan Menemen Serbest Bölgesi’nin de İzmir ekonomisine bir an önce sağlıklı bir şekilde kazandırılmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Eskinazi şunları aktardı:

Serbest bölgelerimiz 2023 yılında 12,7 milyar dolar ihracata imza atmışken, bu ihracatın 2,8 milyar dolarlık kısmını Ege Serbest Bölgesi gerçekleştirdi ve açık ara lider konumda.5 serbest bölgemiz 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı 1,57 dolar seviyesinde iken, Ege Serbest Bölgesi’nde bu rakam 9 dolara ulaşıyor. Bu ortalamayı tutturan ESBAŞ’ta faaliyet gösteren 194 firmamızı kutluyorum. Beni yakından tanıyanlar, açıklamalarımı takip edenler hatırlayacaklardır. Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Malezya gibi dünya devlerinin aralarında yer aldığı 15 Asya Pasifik ülkesi bir araya gelerek oluşturdukları Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması hayata geçtiği zaman “İzmir serbest şehir olsun, RCEP ülkelerinin yatırımlarını İzmir’e çekelim” çağrısında bulunmuştum. İzmir’in serbest şehir olması halinde Akdeniz’in Yıldızı olma hedefine hızla ulaşacağına inanıyorum. Hükümetimiz İzmir’i serbest şehir olarak kurgulayana kadar İzmir’de sektörel serbest bölgeler hayata geçirip, İzmir’deki serbest bölgelerin sayılarını artırabiliriz.

Bu konuda İzmir’de yatırımcıya yol gösterecek, üç serbest bölgemiz var… Ege Serbest Bölgesi, 2023 yılında gerçekleştirdiği 2,8 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin kişilik istihdamla Türkiye’deki 19 serbest bölge arasında ihracat ve istihdam lideri. ESBAŞ’ın İzmir’e kazandırdığı Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ)’ın ESBAŞ’ın 35 yıllık deneyimlerinden de yararlanarak bu rakamlara çok daha kısa sürede erişeceğine inancım tam. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin lideri konumundaki petrokimya tesisleri, Bergama Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi, Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gibi hayata geçmiş ve devam eden yatırımlarla İzmir’in kuzeyinin yıldızı her geçen gün daha da parlıyor. BASBAŞ’ın yatırımları bu bölgedeki kalkınmayı hızlandıracaktır.  BASBAŞ’ın başta temiz enerji olmak üzere yüksek teknoloji yatırımcılarının üssü olacağına inanıyorum.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar