Gelişmeler

Kira Ödemelerinde Devrim: Yeni Düzenleme Resmi Gazete'de Yayımlandı

Gelir Vergisi Genel Tebliği ile kiracılar ve mülk sahipleri için önemli değişiklikler getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile konut ve iş yeri kiraya veren mülk sahiplerine önemli bir düzenleme getirildi. Artık, kira ödemeleri yalnızca banka, PTT veya özel finans kurumları aracılığıyla tahsil edilebilecek. Bu değişiklikle birlikte elden nakit parayla kira ödeme dönemi kapanmış oldu.

Kira ödemelerinin yeni düzenlemesi, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi bir mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdiği iş yeri ve konut kiralamalarını kapsıyor. Mülk sahipleri, kira tahsilatlarını yalnızca belirlenen kanallardan yapma zorunluluğuna tabi olacak.

Yeni tebliğ ile birlikte, banka veya PTT aracılığıyla kira bedelini tahsil etmeyen ev sahipleri ve kiracılar, her bir işlem için kira bedelinin yüzde 10'u kadar cezai işleme maruz kalacak. Özellikle iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza uygulanacakken, konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. Ancak, Temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bu durum da değişerek kiracıların da ceza alabileceği düzenlemeye dahil edildi.

Bu yenilik, kira sözleşmelerinin daha şeffaf ve güvenilir bir şekilde yürütülmesine katkı sağlaması hedefleniyor.


 

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar