Beydağ'ın Özgün Lezzeti: Coğrafi İşaretli Simit Dürüm Kahvaltı Sofralarını Şenlendiriyor
Beydağ İlçesi, Türkiye'nin eşsiz yemek kültürleri arasından sıyrılarak coğrafi işaretli simit dürümüyle öne çıkıyor
İzmir'in Beydağ İlçesi'nde, Türkiye'nin çeşitli yemek kültürlerinden öne çıkan bir lezzet dikkat çekiyor. Coğrafi işaretli simit dürüm, özellikle kahvaltı sofralarını renklendiriyor.
142 kilometre uzaklıkta bulunan Beydağ, kestane üretimi ile tanınıyor. Geçen yıl coğrafi işaretle tescillenen simit dürüm, bu şirin ilçenin yerel ürünleri arasında kendine özel bir konum edinmiş durumda.
Simit dürüm, tereyağlı lavaş içine odun ateşinde pişirilen açmanın sarılmasıyla hazırlanıyor ve genellikle tulum peyniri ve çay eşliğinde servis ediliyor.
Beydağlı fırıncı Abdülkadir Güzel, odun ateşinin simit dürüm lezzetine katkı sağladığını belirtiyor. Güzel, özellikle bayramlarda ilgi gören bu lezzetin yaz aylarında turizm sezonuyla birlikte daha da rağbet gördüğünü ifade ediyor.
Fırıncılık ve simit dürüm üretim geleneğini sürdüren Güzel, Beydağ'da bu lezzeti düzenli olarak üreten tek fırın olduklarını vurguluyor ve coğrafi işaretin ürünlerinin tanınırlığını artırdığını belirtiyor.
Beydağlı esnaf Seda Kayalar, simit dürümün Beydağ'a özgü bir ürün olduğunu ve asırlık bir geçmişe sahip olduğunu ifade ediyor. Kayalar, bu lezzeti özellikle bayramlarda hemen herkesin tercih ettiğini dile getiriyor ve herkesi Beydağ'ı ziyaret etmeye ve simit dürümü tatmaya davet ediyor.
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, ilçenin İzmir'in gizli cenneti olduğunu söylüyor ve yörenin güzelliklerini ortaya çıkarmak adına yapılan çalışmalara vurgu yapıyor. Yılmazlar, simit dürümün coğrafi işaret alma sürecinin de bu çabaların bir parçası olduğunu belirtiyor."