Gelişmeler

Buca'nın Dönüşümüne Komisyonlardan Vize

İzmir’in Buca ilçesinde artan nüfus yoğunluğu da göz önünde bulundurularak 9 mahallede 208 hektarlık alanda büyük dönüşüm için kritik eşik aşıldı

Birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir’de çarpık kentleşme ve depreme dayanıksız yapı stoku tehlikesi artarak devam ederken kentsel dönüşüm çalışmaları da hız kazandı.

Kentin birçok bölgesinde gerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi gerekse ilçe belediyeleri dönüşüm çalışmaları yürütüyor.
Dönüşümün en gerekli olduğu alanlardan biri de İzmir’in nüfus olarak en kalabalık ilçelerinden olan Buca ilçesi olurken ilçedeki dönüşüm için kritik eşik aşıldı.

Halen nüfusun hızla arttığı ilçede, hem nüfustan kaynaklı sorunları hem de donatı sorunlarının önüne geçilebilmesi için 2030 yılına yönelik hazırlanan Buca İlçesi Kentsel Yerleşik Alan 1. Etap Planlama Bölgesi planlarının yapımı, belediye meclis komisyonlarında görüşülerek karara bağlandı.

208 hektarlık alanda 9 mahallede dönüşümü öngören dönüşümün 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu Hizmet Alım İşini öngören önerge komisyonda oybirliğiyle kabul edilirken komisyon raporu, meclis üyelerinin oylarına sunulacak.
İlgili önergede şu ifadelere yer verildi;

“İzmir İli, Buca İlçesi sınırları içinde yaklaşık 208 hektarlık alanda “Buca İlçesi Kentsel Yerleşik Alan 1. Etap Planlama Bölgesi”ne (Barış, Çamlık, Dicle, Laleli, Menderes, Şirinkapı, Ufuk, Yaylacık, Yiğitler Mahallesi) yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu Hizmet Alım İşi sunulmuş olup; konunun açıklığa kavuşturulması istemi incelenmiş olup; İmar ve Bayındırlık Komisyonunca oy birliği ile KABULÜNE dair rapor.”

"ÇALIŞMALARA BAŞLADIK” DEMİŞTİ

Öte yandan; bölgedeki dönüşüme ilişkin Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, geçtiğimiz aylarda bir gazeteye verdiği demeçte, “Kentsel potansiyel ve sorunları bir arada barındıran, büyük ölçüde yapılanmış ve çok sayıda ruhsatsız konutun yer aldığı, önemli ulaşım, otopark ve trafik sorununun bulunduğu, çalışma alanlarıyla sosyal, kültürel ve teknik altyapı alanlarının yetersiz olduğu, yürürlükteki imar planlarında ve uygulamasında bir takım problemlerin mevcut olduğu, bu kapsamda İmar Plan Revizyonu’nun bugünün ve nüfus projeksiyon yılı 2030 için geleceğin ihtiyaçlarına yönelik ‘Buca İlçesi Yerleşik Alan 1. Etap Planlama Bölgesi’ (Barış, Çamlık, Dicle, Laleli, Menderes, Şirinkapı, Ufuk, Yaylacık, Yiğitler mahalleleri) olarak adlandırılan alanda çalışmalara başladık” ifadelerini kullanmıştı.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar