İzmir'de Çiçekçilik Devrimi Başlıyor: Bayındır TDİOSB Acele Kamulaştırma Kararı Alındı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nin (Bayındır-TDİOSB) kurulması için acele kamulaştırma kararları alındı.
İzmir’de çalışmalarına başlanan Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin(Bayındır-TDİOSB) imar ve parselasyon planlarının onaylanarak alt yapı inşaatlarına başlanabilmesi ve bölgenin kuruluşu işlemleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile acele kamulaştırma kararları alındı.
Bayındır ilçesinde 8’i Turan, 1’i Demircilik Mahallesi’nde bulunan toplam 9 parselin acele kamulaştırılmasına karar verildi. Söz konusu parsellerin toplam yüzölçümü 76 bin 827 metrekareyi geçiyor.Resmi Gazete’de söz konusu 9 parselin bölgenin kuruluşu ile ilgili işlemlerin hayata geçirilmesi için Bayındır Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararının verildiği belirtildi.
BAYINDIR TDİOSB HAKKINDA
Tüm ülkemizin birçok yerinde üretilen çiçekçilik ve süs bitkileri üretimi, geliştirilmesi ve buna bağlı sanayinin bir bölgede kümelenmesi hedefiyle İzmir Valiliği, Bayındır Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Bayındır Ticaret Odası ve S. S. Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) iş birliğiyle ilimizde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği çerçevesinde İzmir Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur.
İzmir Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi için önerilen alan Bayındır İlçesi Turan, Ergenli ve Demircilik Mahallesi sınırlarında bulunmakta olup toplam 888.646,58 m² alana sahiptir. Alan Bayındır ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Önerilen alan İzmir Merkeze yaklaşık 78 km, karayoluna ise hemen bitişiğinde yer almaktadır.
İzmir İli Bayındır ilçesinde kurulan “İzmir Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi” ile aşağıda belirtilen çalışmalar hedeflenmektedir.Bölgenin çiçekçilik ve süs bitkileri potansiyelini değerlendirerek bu yöndeki yatırım faaliyetlerini arttırmak, bu konuda yatırımcıların ihtiyaç duyduğu azami şartları karşılamak,Süs bitkisi üreticileri, Kooperatifler (BAYÇİKOOP, Yeşil Bademli Koop vb.) ve TDİOSB yapılanması ile sektörde yaşanan sorunların önüne geçmek,Bölgede çiçekçilik ve süs bitkileri konusunda üreticilerin katma değeri yüksek ürünler üreterek TDİOSB alanında değerlendirmelerini sağlamak,Bölgede 12 ay boyunca devam edecek sergi ve fuar alanı oluşturulacak,Küçük Menderes Havzasında’ ki tüm üreticilere TDİOSB alanında bir irtibat ofisi verilecek ve bu şekilde tek bir merkezden alıcılar tüm satıcılara ulaşabilecek ayrıca kurulacak mezat sistemi ile Süs bitkileri pazarlamasında bir kümelenme bölgesi oluşturarak ortak bir ürün kataloğu basılacak bu şekilde alıcılar tek bir katalogdan bütün ürünleri görebilecek,Ülkemizin süs bitkileri ihtiyacını karşılayacak şekilde yatırım ortamı oluşturmak. Tüm ülkeden ve dünyadan bölgeye getirilecek süs bitkilerini yetiştirmek. Sertifikalı üreticiler ile iç piyasa ve ihracatta söz sahibi konuma gelmek,Yöre halkına sosyo-ekonomik katkı sağlayacak modern tarım uygulamalarını geliştirmek ve istihdam (özellikle kadın istihdamı) sağlamak,Süs bitkilerine yönelik tarıma dayalı sanayinin ve kooperatifleşmenin gelişmesini sağlamak. İzmir’i bu konuda öncü bir hale getirerek tüm dünyada bilinen bir merkez haline getirmek,Ülkemizin süs bitkileri ürün ihtiyaçlarının karşılamanın yanında, ihracat ile ülke ekonomisine katkı sağlamak,Yerli ve yabancı yatırımcılara yatırım olanağı sağlamak.