Karaburun imecesi dayanışmayı büyütüyor
Karaburun Belediyesi,köy fırınlarında pişirilen ekmeği depremzedelere ulaştıran “Karaburun Ekmeğini Paylaşıyor” kampanyasıyla önemli bir toplumsal görevi yerine getirdi.
Karaburun Belediyesi, 11 kenti etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’nin yaralarını sarmaya yönelik adımlarda; umudu ve dayanışmayı günden güne büyüten imecesiyle örnek oldu. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, belediye olarak, uzman ekiplerle deprem bölgesinde Adıyaman Gölbaşı ve Malatya’da dağ köylerinde arama kurtarmadan çadır kurmaya, lojistik ve psikolojik destekten acil ihtiyaç malzemesi dağıtım faaliyetlerine insan kaynağıyla yer aldıklarını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Umut Hareketi’ne Karaburunluların kamyon kamyon acil ihtiyaç malzemesi desteğiyle katıldığını belirten Başkan Erdoğan, “Karaburun Kaymakamlığımızla güç birliği halinde Denizcilik Genel Müdürlüğümüz ve Deniz Ticaret Odamızın duyurusuyla Ulusoy 5 Gemisi ile ihtiyaç malzemesi dolu ve on kişilik iki ailenin kalabileceği iki konteynerimizi İskenderun’a gönderdik. (Karaburun Ekmeğini Bölüşüyor) kampanyamız ise, sadece köylümüzün taş fırınında ürettiği ekmeğimizi değil, Yarımada insanının samimiyetini; umut tırımızla zor durumdaki yurttaşlarımıza taşıdı, moral oldu. Zor günleri dayanışmayla aşacağız” dedi.
Köylerden merkeze, esnaftan işçisine, üreticisinden tüccarına, el ele vererek katkıda bulunduğu Karaburun İmecesi, binlerce yurttaşımızı kaybettiğimiz, binlercesinin de yaralandığı, en yakınlarını ve evlerini yitirdiği 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi sonrasında Anadolu hafızasına kazınan örnek bir toplumsal dayanışma oldu.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın kişisel sosyal medya hesapları ve Karaburun Belediyesi kurumsal hesaplarından yapılan dayanışma çağrısına, Yarımada’nın samimi ve yardımsever yurttaşları kayıtsız kalmadı. Belediye, ilk etapta Karaburun Nergis Kafe ve Mordoğan Hizmet Binası’na yurttaşlarca getirilen ihtiyaç malzemelerini, onlarca tır ve kamyonla depremzedelere iletilmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Fuar İzmir’deki toplama merkezine yönlendirdi. Uyku tulumundan battaniyeye, yorgandan monta, ayakkabıya, iç çamaşırından kıyafete, bebek mamasından su ve gıdaya, kişisel hijyen malzemeden ilaç-medikal materyale, dolu telefon güç kaynağı ve ısıtıcıdan jeneratöre, halıdan çadıra çok kalemde ihtiyaç malzemesi toplandı. Başkan Erdoğan, 11-12 Şubatta yapılması planlanan 13.Mordoğan Levrek Avı Yarışması’nın iptal edilerek sponsor desteklerinin, depremzede yurttaşlara anında desteğe dönüştürüldüğünü de ifade etti.
“İNSAN KAYNAĞIMIZLA SAHADAYDIK”
Ayrıca Karaburun Belediyesi’nin insan kaynağı, mühendis, psikolog, tekniker, teknisyen, vinç-iş makinesi operatörü, şoför gibi uzman personeliyle, depremzede yurttaşlar için sahadaydı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Personelimiz, Adıyaman Gölbaşı'nda arama kurtarma destek, çadır kurma ve depremzede vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale getirme, acil ihtiyaç dağıtımı gibi görevlerini başarıyla icra etti. Yine Malatya Doğanşehir Merkez, Altınışık, Hudut, Karaterzi, Yuvalı, Dedeyazı, Suçatı, Kömekavak köylerinde, Arguvan’da acil ihtiyaçları sahiplerine ulaştırdı. Bu bir moral köprüsü, hepimizin gurur kaynağı” dedi. Başkan Erdoğan, bölgedeki ekmek ve su ihtiyacının arttığını ekip sahadan bildirince, muhtarlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla ‘ne yapabiliriz’ diye konuştuklarını söyledi, şöyle devam etti:
“ŞİMDİ EKMEĞİMİZİ PAYLAŞMA ZAMANI”
“(Şimdi ekmeğimizi paylaşma zamanı) dedik ve (Karaburun ekmeğini paylaşıyor. Ekmeğimize umudu katık edelim) çağrımızla işe koyulduk. Unu, mayayı, suyu ellerinde birer umut hamuruna çeviren köylü kadınlarımız, ekmeğimizi bölüşeceğimizi milleti böldürtmeyeceğimizi gösterdiler. Karaburun'da köylerimizde traktör arkasını taş fırına dönüştürüp, merkezde de halihazırdaki taş fırınlarımızda deprem bölgesinin en büyük ihtiyacı ekmeklerimizi üretip, halkımızla paylaştık. (Gün birlik olma günü) diyerek, hiçbir yerel dinamiği dışlamadan; Kaymakamlığımızla, odalarımızda, kooperatiflerimizle, üreticilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla ve resmi kurumlarımızla el ele yürüdük."
UMUDU EKMEĞE KATIK EDENLER…
Başkan Erdoğan, Karaburun imecesine dışarıdan desteklemek isteyen Yarımada sevdalılarına da köylerde ve ilçedeki taş fırınlarda üretilen ekmeğin yanına, belediye şirketi www.mimasbel.com adresi üzerinden vakumlu keçi peyniri satın alarak depremzedelere gıda desteği bulunma seçeneği sağladıklarını ve bu seçeneğin yoğun ilgi gördüğünü anlattı. Erdoğan, “Çok sayıda acil ihtiyaç malzememizin tasniflenmesinden, ekşi maya ekmeğimizin kesilip dilimlenmesine, paketlenip kutulanmasına, taşınmasına, depremzedelerimize ulaştırılmasına; her aşamada emek verenlere teşekkürler. Gönüllülük nedir herkes gördü” dedi.
MİSAFİR DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARI
Başkan İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun’da ikinci evlerine, aile-akraba-tanıdık yanına, otel ve pansiyonlara yerleştirilen ilk etapta 130 depremzede yurttaşın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik de imecenin sürekli devam ettiğini vurguladı.
“Yürek acımız kor, ancak kalplerimiz birbirimizi her zaman anlayacak ve asla yalnız bırakmayacak kadar birlikte atıyor. Misafir depremzedelerimizin taleplerini her an izliyoruz. İsteğe bağlı olarak, gıda ve hijyen malzeme paketi veriyoruz. Yetişkin ve çocuklara yönelik psikolojik destek, okullarda eğitim çağındaki çocuklarımıza kırtasiye katkısı, sınav lise-üniversite hazırlık sürecindeki öğrencilerimize test ve konu anlatım kitapları, battaniye, yorgan, ayakkabı, çocuk – yetişkin iç çamaşırı, ilaç ve medikal malzemeler en temel ihtiyaçlar. Yarımada’nın güzel yürekli insanları, konuklarına deprem bölgesinde olduğu gibi burada da yetişiyor” diye konuştu. Tüm yurttaşları depremzede yurttaşların kira giderlerine katkıda bulunmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bir Kira bir Yuva’ kampanyasına da destek vermeye davet eden Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan, bir maaşını da bu kampanyaya bağışladığını duyurdu.