Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Detaylı Bilgi!
Çocukluk döneminde başlayan ve yetişkinliğe kadar devam edebilen nörogelişimsel Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde...
Çocukluk döneminde en çok görülen davranış bozukluğu olan dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel gibi davranışların belirgin bir şekilde görüldüğü hastalığın nasıl tedavi edebileceği ve DEHB hastalığının belirtileri neler olduğu gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız eğer, tam olarak doğru adrestesiniz diyebiliriz.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nedir?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) genelde çocukluk döneminde başlamaktadır. Bazı durumlarda ise yetişkinliğe kadar devam edebilmektedir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), bireyin normal hayatını (eğitim, iş ve sosyal ilişkiler) olumsuz şekilde etkileyebilir. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel davranışların belirgin bir şekilde görüldüğü belirtileri şu şekilde gözlenmektedir;
Hiperaktivite, bozukluğu bulanan kişilerde huzursuzluk ve sürekli yerinde duramama gibi eylemler görülürken, sık sık kıpırdama ya da sallanma ve konuşma esnasında zıplama gibi eylemler de görünmektedir. Tüm bunlara ek olarak, nedensiz yere koşma ya da tırmanma eylemi ve özellikle sessiz ve sakin aktivitelerde kalma güçlüğü çekme gibi içsel bir huzursuzluk hissiyatı gerçekleşmektedir.
Dürtüsellik belirtisi bulanan kişilerde, sabırsızlık, beklemekte zorlanma özellikle de sıra beklememekte zorluk çekmektedir. Ayrıca konuşurken söz kesme, başkasının sözünü tamamlama, düşünmeden eyleme geçme, İhtiyat veya sonuçları düşünmeme ve riskli davranışlara yatkınlık gözlenmektedir.
Dikkat Eksikliği bozukluğu olan kişiler de ise genellikle görevleri tamamlamakta güçlük çekme hissiyatı ve bunun akabinde, İşleri düzenlemek, planlayamamak, Ayrıntılara dikkat etmekte zorlanmak gibi davranışlar gözlenmektedir. Ayrıca sık sık unutma, kaybetme, dikkatinin dağılması ve odaklanmakta zorlanma gibi durumlar gözlenebilir.
DEHB nasıl tedavi edilebilir?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi için özellikle uzman kişiler tarafından bireyin yaşına, semptomların şiddetine, yaşam tarzına ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak farklı yöntemler bulunmaktadır. Doğru tedavi için alanında uzman doktorlar tarafından yardım alınması gerekmektedir. Doktor, tarafından hastalığın durumu göz alındıktan sonra, tedavi süreci kapsamında psikoeğitim, psikoterapi, davranış terapileri ve bazı durumlarda da ilaç tedavisi gibi bazı yöntemler kullanılabilmektedir.
Bu nedenle de Dikkat Eksikliği Hiperaktivite tedavisi için, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerekmektedir. Alanında uzman olan sağlık görevlisi tarafından bireyin durumu incelenerek, en uygun tedavi planını kişiye göre yapılacaktır.
Fakat bazı durumlarda tedavi süreci biraz daha uzun sürebileceği için sabır ve istikrar gerekebilmektedir. Bu nedenle de uygun tedavi ve destekle Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak için tedavi sürecini başlatması gerekmektedir.
Bunuda Okuyabilirsiniz: DEHB: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?