Gelişmeler

İştahsız çocuklara dikkat! Bu 5 hatayı yapmayın

Çocuklarda iştahsızlık, ebeveynlerin en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, çocuklarda iştahsızlığa neden olan 5 beslenme hatasını sıralıyor.

Çocuklarda iştahsızlık, ebeveynlerin en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Çocuğun iştahsız olmasının altında fizyolojik bir problem yatmıyorsa, basit beslenme hataları iştahsızlığa neden olabilir.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, çocuklarda iştahsızlığa neden olan 5 beslenme hatasını şu şekilde sıralıyor:

  • Yanlış ara öğün zamanlaması: Ara öğün ve ana öğün arasındaki sürenin çok kısa olması, çocuğun henüz acıkmadan masaya oturmasına neden olur. Bu da öğündeki besin tüketimini azaltır. Ara öğünler, ana öğünler arasında en az 2-2,5 saat arayla olmalıdır.
  • Fazla meyve ve süt tüketimi: Meyve ve süt, çocuklar için önemli besin kaynaklarıdır. Ancak aşırı tüketilmeleri, çocuğun diğer besinlere karşı iştahını azaltabilir. 6-12 aylık çocuklarda günde 1 porsiyon, 12-24 aylık çocuklarda günde 2 porsiyon, ileri yaşlarda ise günde 2-3 porsiyon meyve yeterlidir. Çocuklarda süt tüketimi ise günde 1-2 su bardağı ile sınırlandırılmalıdır.
  • Hazır atıştırmalıklar: Hazır atıştırmalıklar, yoğun miktarda yağ ve şeker içerir. Bu tarz atıştırmalıkların tüketimi, çocuğun iştahını olumsuz etkiler. Çocuğunuza hazır atıştırmalıklar yerine ev yapımı kek, kurabiye gibi sağlıklı alternatifler sunulabilir.
  • Mide hacmini sıvıyla doldurmak: Çocukların mide hacimleri oldukça küçüktür. Yemekten hemen önce veya yemek sırasında su, meyve suyu, ayran gibi sıvı gıdaların tüketimi, mide hacimlerinin önemli bir kısmını kaplayarak doygunluğa neden olur ve besin tüketimini azaltabilir. İştahsız çocuklarda öğünlerdeki çorba tüketiminin en sona bırakılması da faydalı olabilir.
  • Açlık sinyallerine duyarsızlık: Çocuğunuzu zorla yemek yemeye çalışmak, onun yemekten iyice uzaklaşmasına neden olabilir. Çocuğunuzun açlık sinyallerine karşı duyarlı olun ve zorlamayın. Evet, belki o öğünde yeterli besin alamayacak ama kısa bir süre sonra acıktığında öğünde doymanın gerekliliğini keşfedecek ve kendi bedenini daha iyi dinlemeyi öğrenecek.

Budak, çocuklarda iştahsızlığın uzun süre devam etmesi durumunda bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar