İzmir'de CHP Kalesi Sarsılıyor mu? Tugay'dan Açıklamalar
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Candaş Tolga Işık'ın sunduğu "Az Önce Konuştum" programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, 'Az Önce Konuştum' programında Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay'ın açıklamalarından öne çıkan satır başlıkları şu şekilde:
Candaş Tolga Işık'ın "İzmir için CHP’nin kalesi derler, seçime girerken CHP’nin kalesine giriyor rahatlığı var mı yoksa temkinli misiniz?" sorusu üzerine Cemil Tugay "Siyasette hiçbir zaman rahatlık diye bir şey yok her zaman mücadele var, çalışma var. Ben de bir özgüvenle giriyorum tabii ki çünkü yılların İzmirlisi ve CHP’lisi olarak halkımızla nasıl bir ilişkimiz olduğunu biliyorum. Bu seçim sürecinde de yaşayacağımız şeyi az çok tahmin ediyorum ama bu asla bir boş vermişlik ya da çalışmamazlık değil." ifadelerini kullandı.
Işık'ın "Gerçekten Mehmet Cengiz ile olan hukukunuz nedir sizin?" sorusu üzerine Tugay, şu ifadeleri kullandı:
"MEHMET CENGİZ’İ HİÇ GÖRMEDİM, TANIMAM"
"Ben Mehmet Cengiz’i hiç görmedim tanımam. En ufacık bir alakam yok. İzmir’de Mavi Şehir’de Cengiz İnşaatın kurumsal olarak arazileri var. Onlardan birinde bizim küçük bir hissemiz vardı. 4 buçuk yıl önce Belediyeye gelir sağlamak amacıyla o hisseyi satışa çıkardık." dedi.
Işık'ın "Hükümete yakın müteahhitlere sürekli iş vermeye çalışıyor, CHP genel merkezi de sürekli engel oldu buna diye bir iddia var. Genel merkezden hiç böyle bir uyarı aldınız mı?" sorusuna yanıt veren Tugay, şöyle dedi:
"BENİM HÜKÜMETE YAKIN FİRMALARA SAĞLADIĞIM BİR AVANTAJ YOK"
"Hayır kesinlikle almadım çünkü böyle bir uyarı yapmalarına gerek olmadı. Ben İzmir Karşıyaka’da Belediye başkanlığı yaptım, Karşıyaka bu firmalarının da yatırımlarının olduğu yer. Bu anlamda kurumsal anlamda bunlarla bir ilişkimiz var. Ama benim bu firmalara sağladığım hiçbir avantaj yok."
Işık'ın "Sayın Özel’i desteklediniz. Değişimci olma kararını nasıl verdiniz merak ediyorum?" soruusna yanıt olarak Cemil Tugay şu açıklamada bulundu:
"HALKIN TEPKİSİNİ GÖRÜP DEĞİŞİM TARAFTARI OLDUM"
Siyaset halka kulak vererek yapılır. Ben de genel seçimden sonra halkımızın, seçmenlerimizin partimizle ilgili tepkilerini gördüm burada bir şeyleri değiştirmemiz ya ada halkın beklentilerini karşılayan yeni bir siyaset yapmamız gerekiyordu.
Işık'ın "İzmir'de neler yapacaksınız? İzmirliye ne vaaediyorsunuz?" sorusu üzerine Tugay, şu ifadeleri kullandı:
"Gecekondu ya da düzensiz yapılaşmayla ilgili yeni imar planları yapmamız lazım. Bununla ilgili Karşıkaya'da ciddi bir çalışma yaptık. İzmir'in geneline baktığımızda hala plansız olan yerler var. İzmir'de kent içerisindeki yerleşim alanlarını çağın ihtiyaçlarına göre yeniden planlayacağız. Bu kararlar, insanların hayatlarına zorluk getirmeyecek. En önemlisi kendince büyümeler durmuş olacak. İnsanlarımıza uygun fiyatlı ve uzun vadelerle geri ödeyebilecekleri bedellerle araziler ya da arsalar temin edip, onun üzerine toplu konut çalışmaları yapıp, uygun fiyatla ev sahibi olmalarını sağlayacağız."
"İZMİR'İN YÜZDE 50-60'LIK KISMI DEPREM RİSKİ ALTINDA"
Işık'ın "İzmir'in ne kadarlık yapı stoğu deprem riski altında?" soruna yanıt olarak Tugay, "Yüzde 50-60 civarında. Yüzde 70 olduğunu iddia edenler de var. İzmir'in deprem açısından riskinin yoğunlaştığı bölgeler var: Körfeze yakın olan, Bayraklı'nın Manavkuyu bölgesi, sahile yakın olan Karşıyaka'nın kıyıları ve Güzelyalı'nın ve Konak'ın kıyılarında risk olasılığından bahsediliyor. Elimizde daha net veriler olması lazım. Bunlar ODTÜ ve İnşaat Mühendisleri Odası ile beraber belediye, zemin etütleri yapıyor" dedi.
Işık'ın "Büyükşehir belediyesi olarak bir konut dönüşümü projesine başlatıp hızlandıracağınızı söylediniz bir sayı var mı planınızda?" sorusuna yanıt olarak Tugay "Yeni yerleşim yerleri oluşturup 5 yıl içerisinde en az 25 bin yeni konut yapmayı hedefliyoruz belediye olarak" dedi.
Işık'ın "Urla’nın Urla’yı değiştiren göçüne engel olmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Tugay, "Bizim yarımada bölgesi doğal güzelliğe çok sahip bir bölge. Burada kaçak yapılaşmanın önünde çok katı bir şekilde duracağım tabi ki. Ama oradaki doğal yapıyı bozmadan olacak yapılaşmaya da karşı değilim. Orada nitelikli insanlar yaşıyorlar. Aslında bulundukları çevreyi de koruyorlar haklarını yememek lazım." ifadelerini kullandı.
Işık'ın "İzmir’in trafik sorununu nasıl çözeceksiniz?" sorusuna yanıt veren Tugay, şu ifadeleri kullandı:
"Ana arterlerinde, kavşak noktalarında tıkanmalar, daralmalar var. Çok basit şeyler aslında. Neden sıkıştığı belli. O kavşak geçişlerini genişletip şerit ilavesi yaparak iki şeridi dört şeride çıkardığımız zaman rahatlayacak. Bunun projeleri de var aslında." dedi.
İzmir'deki Körfez sorunuyla ilgili konuşan Tugay "Körfez’in temizlenmesi hepimizin en çok istediği şeylerden birisi ve bunu mutlaka başaracağız. Neden kirlendiği belli aslında kanal sistemindeki yetersizlik, artırmanın kapasitesindeki düşüklük, derelerden gelen bir kirlenme var bunları durdurduğumuz zaman Körfez’in kendini temizleme süreci başlayacak." dedi.
Işık'ın "İzmirliler neden Türkiye’nin en pahalı suyunu içiyorlar?" sorusuna yanıt olarak Tugay, şu açıklamalarda bulundu:
"Çünkü İzmir suyu yer altından çekerek kullanıyor. İstanbul’da kullanılan temiz suyun yüzde 97’si yer üstünden yüzde 3’ü yer altından temin ediliyor. İzmir’de ise yüzde 35’i yer üstünden yüzde 65’i yer altından. Yer altından suyu çekmeniz ciddi bir enerji maaliyeti getiriyor. Bundan kaynaklı su fiyatları daha yüksek oluyor. "
Işık'ın "İzmir'de doğalgaz kullanımı yüzde 69. Yani İzmir'de hala ciddi anlamda doğalgazın ulaşmadığı yerler var. Bu konuda vaadiniz nedir?" sorusu üzerine Tugay,
"Bu konuda elimizden geleni yapacağız. İzmir'de önemli jeotermal kaynakları var. Bilim insanların hesaplamalarına göre 250 bin konutun ısınabileceği jeotermal kapasite var. Bunu değerlendirelim diye düşünüyorum" dedi.
Işık'ın "Bir İzmirlinin bir sorusu var. 'İzmir’in yağmur suyu kanalları oranı şu an %18” diyor. “Yani temiz suyun %80’i kanalizasyona veriliyor ve kullanılamıyor. Yağmur yağdığı anda kanalizasyon patlıyor. Seller, taşkınlar işte bu yüzden oluyor. Başkanın bu dönüşümle ilgili bir vaadi var mı?' diyor" ifadesi üzerine Tugay'ın açıklamaları şu şekilde oldu:
"“YAĞMUR SUYU KANALLARINI VE PİS SU KANALLARINI AYIRACAĞIZ”
"Yağmur suyu kanallarını pis su kanallarından ayırma çalışması bu geçen 5 yılda da yoğun şekilde devam etti. Yüzde olarak kaçının şu anda halen ihtiyacı olduğunu bilmiyorum ama büyük ölçüde halledildi aslında. Ama devam edecek bu çalışma yani yağmur kanalını ayıracağız. Yağmur suyunu toprak emsin istiyoruz. O yüzden geçirgen yüzeyleri arttırdığımız bazı sokak, cadde düzenlemeleri yapmak istiyoruz. “İklim uyumlu sokak” diyoruz biz bunların çoğuna."
ŞATO AÇIKLAMASI
Işık'ın "Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıllarda restore edip konuk evi düzenlediği şato restoranın bulunduğu yapının Tunç Soyer tarafından konut olarak kullanılması kararı alınmış. Siz başkan olursanız nerede oturacaksınız?" sorusuna yanıt olarak Tugay, "Başka bir ihtiyaç duymadıkça kendi evimde oturacağım. Orasıyla ilgili İzmirlilerin bir hassasiyeti var. Yine eskisi gibi halka açık bir tesis olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Tugay, yapay zeka projesi hakkında şu ifadeleri kullandı:
"‘YAPAY ZEKA DAİRE BAŞKANLIĞI KURMAYI DÜŞÜNÜYORUM’"
"Yapay zekayı devreye sokacağım, yapay zekâ konusu anlaşılmadı biraz kafa karıştıran tarafları var ama yerel hizmetlerde her şeyi anında fark etmek, gözlemek gerekli düzenlemeyi bilgisayarın size söylemesi açısından çok pratik bir yöntem aslında. Dünyada yerel yönetim hizmetinde yapay zekayı çok pratik kullanan şehirler var. Bizde de hızla büyüyen bir alan bu. İzmir’i bu konuda öncü kent yapmayı düşünüyorum. Bir yapay zekâ daire başkanlığı kurmayı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"HARMANDALI'NA ÇÖP DÖKMEYECEĞİZ"
Çöp konuusnda gelen soruya yanıt veren Tugay şunları söyledi; "Çöp dünyanın sorunu. Çöp miktarını azaltıp, ayrıştırmayı hedefliyoruz. Geri dönüşümü maksimize etmek lazım. Bunların yanında organik atıkları komposto dönüştüreceğimiz tesislerimiz olacak. Biz Karşıyaka'da 2 yıldır halkımıza kompost eğitimleri veriyoruz. Onların gıda atıklarını komposto dönüştürmesini kolaylaştıracağız. Tarım ve orman alanlarında bunları kullanacağız. Çöp de 3'te 1 oranında azalacak. Bu çalışma Türkiye'ye örnek olacak. Çöpün yakarak bertarafı için alan bakıyoruz, çöp yakma tesislerini yapacağız. O zamana kadar da Harmandalı değil ama insanları rahatsız etmeyecek başka bir alan için proje yapıyoruz. Harmandalı'na çöp dökmeyi durduracağız."