Gelişmeler

İzmir'deki Arabalı Vapurlara, Balıkçı Engeli!

Üçkuyular İskelesi’nde Fethi Sekin arabalı geminin karaya oturmasına sebep olan küçük amatör balıkçı tekneleri, bu kez Bostanlı’da Mavi Ege’nin yanaşmasını engelledi

Bostanlı ile Üçkuyular arasında sefer yapan arabalı gemiler, rotaları üzerinde bulunan küçük balıkçı teknelerinin yol açtığı tehlikelerle sık sık karşı karşıya geliyor. 8 Haziran’da Üçkuyular İskelesi’ne yanaşmaya çalışan Fethi Sekin gemisi, küçük balıkçı teknelerine çarpmamak için manevra yapmak zorunda kalınca karaya oturmuştu. Önceki gün de Bostanlı İskelesi’ne tekneler yüzünden yanaşamayan gemideki bazı yolcularla amatör balıkçılar arasında söz dalaşı oldu. Geminin yanaşmasından sonra darp edilen yolcuyu, balıkçıların elinden görevliler kurtardı. İZDENİZ yetkilileri, uzun süredir yaşanan bu sorunun, yaralanmalı veya ölümlü bir kaza olmadan sona ermesini istiyor.

İLGİLİ KURUMLARA RESMİ YAZILAR YAZILDI

Bu sorunun İzmir Valiliği, Emniyet Müdürlüğü, İzmir Liman Başkanlığı, Salih Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ile İzmir il Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne resmi yazıların yazıldığını hatırlatan İZDENİZ Genel Müdürlüğü yetkilileri, son dönemde yaşanan iki olayın ardından konunun önemini bir kez daha hatırlattı. Denizlerde ve İç Sularda Amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 37/2 numaralı sirkülerin “Yer Yasaklar” başlıklı 12. Maddesinin 6. Bendinde “İzmir limanında, Bostanlı Sazburnu ile Üçkuyular Vapur İskeleleri arasında çekilen hattın doğusunda kalan saha içerisinde her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır” denildiğini belirten yetkililer, şu açıklamayı yaptı:

HATTIN BATI TARAFINDA AVLANMALARINDA SORUN YOK

“Resmi yasağa rağmen, 15 dakikada bir düzenli olarak Bostanlı-Üçkuyular hattında sefer yapan gemilerimiz, her gün defalarca balıkçı tekneleriyle çatışma riski yaşıyor. Can ve mal güvenliği riski var. Hattın batı kısmında avlansalar, hiç sorun olmayacak ancak doğu hattına, hatta gemilerimizin rotasına girerek ihlal ediyorlar. Özellikle manevra alanlarını işgal eden küçük balıkçı tekneleri, gemileri sıkıntıya sokuyor. Uyarılarımızın ciddiye alınmasını, amatör balıkçı vatandaşlarımızın kurallar çerçevesinde avlanmasını, hem kendilerini, hem de gemileri ve yolcuları riske sokmamasını istiyoruz.”

TEKNELER YÜZÜNDEN GEMİ İSKELEYE GECİKMELİ YANAŞTI

İZDENİZ yetkilileri, karaya oturan gemiden sonra yanaştırılmayan Mavi Ege gemisinde yaşananları şu sözlerle dile getirdi:

“13 Haziran günü saat 08.55’te Mavi Ege adlı gemimiz, Bostanlı İskelesi’ne yanaşmak istiyor ancak amatör balıkçıların olduğu küçük tekneler nedeniyle yanaşamıyor. O saatteki yolcular genelde aynı kişiler olduğu için yolcularımızdan biri, her sabah sizin yüzünüzden geç yanaşmak zorunda mıyız, diye çıkışıyor. Balıkçılar da cevap veriyor, karşılıktı atışma oluyor. Gemi manevrasını yapıp yanaştığında denizdeki teknelerde bulunan balıkçılardan bir grup, kendileriyle söz düellosuna girişen yolcuyu bekliyor, o yolcuyu tartaklamaya başlıyor. Görevli arkadaşlarımızın araya girmesiyle olay sona eriyor. Geçen yıl da Sahil Güvenliğe saldırmışlardı.  Küçük ebattaki teknelerin 5’li 6’lı gruplar tarafından kiralandığını görüyoruz. Çok sayıda küçük teknenin beklentisi, boyları 79 metre, enleri 18 metre olan arabalu gemilerin kendilerine yol vermesi. Bu bir hatadır. Gemiler araba gibi değildir. Denizcilik, sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Gemilerimizi tehlikelerden uzak tutmak için maksimum özen gösteriyoruz.”

“YENİ BİR SEKTÖR DOĞDU” İDDİASI

İZDENİZ yetkilileri, Valilik, Emniyet, Sahil Güvenlik ve İl Tarım Müdürlüğü’nün bu soruna acilen çözüm bulmasını beklerken, oluşturulan yeni bir sektörden bahsediyor:

“Üç, dört, beş, bazen altı kişi bir araya geliyor, bir tekne kiralıyor. Teknenin sahibi, belli bir kiralama bedeli istiyor, tuttuğumuz balıkların tamamı sizin diyor. Diyelim ki bir tekneyi 3 bin liraya kiralıyorsunuz, 3 bin liraya 6 kişi körfezde balık tutma keyfini yaşamış oluyor. Fakat ne kural tanıyorlar, ne kural biliyorlar. Tekne sahipleri, whatsapp grubu kurmuşlar. Denize çıktığınız zaman o gruba dahil oluyorsunuz. Bayraklı’daki Sahil Güvenlik botu kontrol için harekete geçtiğinde tüm teknelere mesaj gidiyor. Sahil Güvenlik gelinceye kadar onlar da nizami yerlerine yerleşiyorlar, bir şey olmamış gibi davranıyorlar. Bizim amacımız, amatör balıkçıların ceza yemeleri değil. Biz zaten İzmir körfezi renklensin, denizin üstünde çok insan olsun istiyoruz. Ama kurallara uyulmasını öncelikli istiyoruz. Gemilerimizi sıkıntıya sokan balıkçılara ceza kesileceğine, onların amatör denizci eğitimlerine tabii tutulmalarının, kuralları öğrenmelerinin sağlanması taraftarıyız. Üçkuyular ve Bostanlı iskelelerinde görev yapacak deniz polisi ve Sahil Güvenlik görevlilerinin, bu sorunun aşılmasında etkili olacağını öngörüyoruz”

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar