Gelişmeler

Türkiye ikinci tur seçime hazırlanıyor

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday yüzde 50+1 oy alamadığı için seçim 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura kaldı.

Türkiye’de yaklaşık 60 milyon seçmen cumhurbaşkanını ve milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday yüzde 50+1 oy alamadığı için ikinci tur oylama yapılacak. Milletvekilliği seçiminde ise Cumhur İttifakı parlamentoda çoğunluğu elde etti.

ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU ARASINDA KIRAN KIRANA MÜCADELE

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,50 oy alarak birinci sırada yer aldı ancak salt çoğunluğu sağlayamadığı için ikinci tura kaldı. Erdoğan’ın en yakın rakibi Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,89 oy alarak ikinci sırada yer aldı. ATA İttifakının aday Sinan Oğan ise yüzde 5,17 oyda kaldığı için ikinci tura katılma hakkını kaybetti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu Anayasa uyarınca ilk oylamanın yapıldığı günden itibaren iki hafta sonra yapılacağı için YSK Başkan Ahmet Yener tarafından ilan edilen tarih olan 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Son anketlere göre Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında başa baş bir yarış yaşanacak. Euronews’in derlediği anket sonuçlarının ortalamasına göre Kılıçdaroğlu yüzde 48,9; Erdoğan ise yüzde 45,8 oy alacak. Bazı anket şirketleri ise Kılıçdaroğlu’nun ilk turda yüzde 50+1 barajını aştığını iddia ediyor.

CUMHUR İTTİFAKI PARLAMENTODA ÇOĞUNLUĞU SAĞLADI

Milletvekilliği seçiminde ise AKP birinci parti olmasına rağmen vekil sayısında düşüş yaşadığı görüldü. AKP yüzde 35,58 oy oranına karşılık gelen 267 milletvekili kazandığı için önceki döneme göre vekil sayısında azalma yaşadığı görüldü. CHP ise yüzde 25,33 oy oranına karşılık gelen 169 milletvekili kazandığı için önceki döneme göre vekil sayısında artış yaşadığı görüldü.

MHP ve İYİ Parti de parlamentoya giren diğer partiler oldu. MHP yüzde 10,07 oy oranına karşılık gelen 50 milletvekili kazandığı için önceki döneme göre vekil sayısında azalma yaşadığı görüldü. İYİ Parti ise yüzde 9,69 oy oranına karşılık gelen 44 milletvekili kazandığı için önceki döneme göre vekil sayısında artış yaşadığı görüldü.

Yeşil Sol Parti ise parlamentoya yeni giren bir parti olarak dikkat çekti. Yeşil Sol Parti yüzde 8,81 oy oranına karşılık gelen 61 milletvekili kazandığı için parlamentoda önemli bir güce sahip olduğu görüldü.

Bu sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 49,46 olurken, Millet İttifakı’nın toplam oy oranı ise yüzde 35,02 oldu. Parlamentoda Cumhur İttifakı’nın toplam milletvekili sayısı ise 317 oldu.

SEÇİM TAKVİMİ VE OY PUSULASI

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasına ilişkin YSK’nin hazırladığı seçim takvimine göre propaganda dönemi bugün başlayacak ve propaganda dönemi, 27 Mayıs saat 18.00’de sona erecek.

Yurtdışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 20 Mayıs’ta başlayacak ve yurtdışında oy verme işlemi 24 Mayıs’ta sona erecek.

İlk oylamada son ikiye kalan adaylardan herhangi birisinin adaylıktan çekilmesi halinde, yerine gelecek adayın müracaat etmesi için daha önce saat 17.00 olarak açıklanan süre saat 20.00’ye çekildi.

İki aday için yeniden basılacak oy pusulalarında sıralamada herhangi değişiklik olmayacak. Oy pusulasında Erdoğan birinci sırada, Kılıçdaroğlu ise ikinci sırada yer alacak.

YSK’nin, itiraz süreçlerinin ardından kesin seçim sonuçlarını 1 Haziran’da açıklaması bekleniyor.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar