Eris varyantı Türkiye'de yayılmaya başladı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni bir kapanmaya ihtiyaç duyulmadığını belirtse de virüsü endişe verici olarak nitelendirdi.
Kovid-19 salgını, dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Mutasyona uğrayan koronavirüs, şimdi de Eris varyantıyla gündemde. Varyant, havaların soğumasıyla birlikte okul, iş yerleri ve toplu taşıma gibi kapalı ortamda oluşan yakın temas sonucu Türkiye'de de yayılmaya başladı.
SOĞUK ALGINLIĞI İLE KARIŞIYOR
Konuyla ilgili endişe duyulmaması gerektiği yönünde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni bir kapanmaya ihtiyaç duyulmadığını belirtse de virüsün yayılma hızı endişe veriyor. Uzmanlar, hastalıktan korunma yöntemlerini hatırlatırken hastalığı anlamanın en kesin yönteminin PCR testleri olduğunu vurguluyor. Ancak bu testler pandemi sürecinde olduğu gibi yaygın olarak uygulanmıyor. Dolayısıyla soğuk algınlığı gibi görülen hastalık aslında Eris varyantı olabiliyor.
SEMPTOMLAR NELER?
Uzmanlar tarafından belirtilen semptomlara göre Eris varyantına yakalanan kişide boğaz ağrısı veya boğazda yanma, ateş, kuru öksürük, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, baş ağrısı, hapşırma, halsizlik ve yorgunluk, kas ve vücut ağrıları, iştahsızlık, nefes darlığı, bulantı ve kusma, ishal, tat ve doku kaybı, deri döküntüsü, ağız mukozasında aft ve ülserler, kızarmış ve ağrılı el veya ayak parmakları, boğuk bir ses, kaşıntılı veya kırmızı gözler görülüyor.
Hastalıktan korunmanın en önemli yolu olarak yeniden maske kullanımına dikkat çeken uzmanlar, kapalı, havalandırması iyi olmayan ve kalabalık alanlarda maske takılması gerektiğini ve evde solunum yolu enfeksiyonu geçiren bireylerin mümkün olduğunca izole olması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar ayrıca, güçlü bir bağışıklık için de sağlıklı beslenme, bol su içme ve yeterli uyumanın önemini vurguluyor.